Misschien is het wel het meest besproken onderwerp: het weer. Vind jij het interessant om altijd op de hoogte te zijn van de weersomstandigheden rondom jouw huis? Dan zul je je goed vermaken met een weerstation. Het leuke van weerstations is dat ze er in vele soorten en maten zijn. Je kunt dus helemaal zelf bepalen hoe ver je wilt gaan met het aantal meteorologische waarden dat je wilt kunnen aflezen! Wil je een weerstation kopen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Hier lees je alles wat je moet weten!
- weerstationexpert.nl
- Advies nodig?
Alles wat je moet weten bij het kopen van een weerstation
Verschillende soorten weerstations
Weerstations kunnen grofweg worden ingedeeld in twee soorten: analoge en digitale weerstations. Hieronder lees je meer over beide soorten en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Zo kun je gemakkelijk bepalen welke het best bij jou past.

Analoge weerstations
Op een analoog weerstation kun je door middel van wijzers de verschillende gegevens aflezen. Net als bij een analoge klok dus. Een analoog weerstation meet de temperatuur en luchtvochtigheid nog op de 'ouderwetse' manier. Deze is dan ook herkenbaar aan zijn klassieke design, dat je misschien nog wel van vroeger kent.
Analoge weerstations beschikken meestal over twee of drie meters: een thermometer voor de temperatuur, een hygrometer voor de luchtvochtigheid en soms ook een barometer voor de luchtdruk. Als echte expert van het weer heb je eigenlijk niets anders nodig om het weer te voorspellen!

- Het weer voorspellen net als vroeger
- Geen installatie nodig
- Niet uitbreidbaar met extra sensoren
Digitale weerstations
Het belangrijkste verschil tussen analoge en digitale weerstations zit hem in de sensoren en de manier van het aflezen van de meetgegevens. Een digitaal weerstation is voorzien van een digitaal display, waarop de gegevens in cijfers worden weergegeven. Daarnaast werken digitale modellen via sensoren, die (meestal draadloos) in verbinding staan met het basisstation.
Er zijn verschillende sensoren voor weerstations verkrijgbaar. Naast thermo- en hygrosensors zijn er bijvoorbeeld ook wind- en regenmeters. Doordat de sensoren buiten geplaatst worden, kunnen ze zeer nauwkeurig meten. Vaak worden op het display ook de tijd en datum weergegeven.

- Nauwkeurige meting door buitensensoren
- Vaak uitbreidbaar met extra sensoren
- De installatie kost wat meer werk
Wil je een weersvoorspelling?
Niet alle weerstations geven een weersvoorspelling. Sommige laten alleen meetgegevens zien, zodat je zelf je eigen conclusies over de weersverwachting kunt trekken. Bij het kiezen van een weerstation is het dus handig om vooraf te bedenken wat je wilt: een model met of zonder weersvoorspelling.
Ik wil een weerstation...

Waar komt de weersvoorspelling vandaan?
Als je kiest voor een weerstations met weersvoorspelling, kun je kiezen uit twee opties:
- Een weersvoorspelling via MeteoTime
- Een weersvoorspelling op basis van eigen sensoren
Weersvoorspelling via MeteoTime
Als je kiest voor een weersvoorspelling via MeteoTime, dan ontvangt het weerstation de weersverwachting via een radiografisch signaal. Het weer voor de hele wereld wordt iedere dag voorspeld door een meteorologisch instituut in Zwitserland. Vervolgens worden deze gegevens verstuurd naar PTB in Duitsland en METAS in Zwitserland. Daarna worden de meetgegevens via een radiografisch signaal naar het weerstation gestuurd. Deze decodeert de gegevens en toont een weersverwachting voor jouw regio.
- Weersverwachting vanuit meteorologisch instituut in Zwitserland
- Voorspelling voor meerdere dagen
- Nauwkeurige voorspelling

Weersvoorspelling op basis van eigen sensoren
Er zijn ook weerstations die de weersverwachting zelf produceren op basis van de eigen meetgegevens. Over het algemeen wordt deze gebaseerd op de gemeten luchtdruk. Een voorspelling op basis van de eigen sensoren is wat minder accuraat dan die van MeteoTime, maar is wel helemaal afgestemd op de locatie waar jouw weerstation geplaatst is. Ook leuk voor de echte weerliefhebber! Daarnaast wordt dit model vaak geleverd met extra sensoren, zodat je meer gegevens kunt aflezen.
- Weersverwachting op basis van luchtdruk
- Voorspelling voor 1 tot 2 dagen
- Vaak geleverd met extra sensoren

Welke gegevens wil je kunnen aflezen?
Digitale weerstations worden vaak geleverd met één of meer sensoren, die je buiten kunt plaatsen. Er zijn verschillende soorten sensoren, die allemaal weer een andere meteorologische waarde meten. Als je een weerstation gaat uitkiezen, is het slim om vooraf je wensen te bepalen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende waarden die weerstations kunnen meten.

Temperatuur
Voor de meeste mensen is de temperatuur de belangrijkste informatie over het weer. Daarom is ieder weerstation uitgerust met een thermometer. Sommige weerstations meten alleen de temperatuur binnen, andere kunnen ook de temperatuur buiten meten. In dat geval wordt een losse sensor meegeleverd, die je buiten kunt plaatsen.
Luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid wordt gemeten met een hygrometer. Net als bij temperatuur meten sommige weerstations dit alleen binnen en andere zowel binnen als buiten. Het is interessant om de luchtvochtigheid in huis te weten, omdat een te hoge of te lage luchtvochtigheid schadelijk kan zijn voor je gezondheid en je (houten) meubels of vloer. Vaak worden de temperatuur en luchtvochtigheid buiten door dezelfde sensor gemeten: een thermo-hygrosensor.
Luchtdruk
De luchtdruk is de belangrijkste waarde die gebruikt wordt bij het voorspellen van het weer. Aan een snel stijgende of dalende luchtdruk kun je zien dat het weer gaat veranderen. Zo zal het weer waarschijnlijk gaan opklaren als de luchtdruk stijgt en kun je erop rekenen dat het gaat regenen als de luchtdruk snel daalt. De luchtdruk wordt gemeten met een barometer.
Neerslag
Vind jij ook dat het zo vaak regent? Met een regensensor, of pluviometer, op je weerstation weet je ook hoeveel het precies geregend heeft. Het voordeel ten opzichte van een ouderwetse regenmeter is dat de regensensor niet vol kan raken, omdat het opgevangen water niet wordt bewaard. Je hoeft de sensor dus nooit leeg te gooien. Bovendien kan het water in de sensor hierdoor niet bevriezen of verdampen. Vaak kan de hoeveelheid neerslag op verschillende manieren worden weergegeven, bijvoorbeeld per dag of per maand.
Windkracht en windrichting
Een windmeter, ook wel anemometer genoemd, meet meestal twee dingen: windsnelheid en windrichting. De windsnelheid wordt gemeten door een soort molentje met 'schepjes' eraan. Hoe harder deze ronddraait, hoe harder het waait. De richting van de wind wordt bepaald door een soort pijlvormige sensor. De windrichting kan op twee manieren worden weergegeven: een grafische weergave door middel van een pijl op een windroos, of een afkorting van de windrichting (bijvoorbeeld NO voor noord-oost).
UV-straling
Een klein aantal weerstations meet de hoeveelheid UV-straling in de lucht. Aan de hand daarvan weet je hoe krachtig de zon die dag schijnt. De UV-sensor wordt vanzelfsprekend ook buiten geplaatst.
Wil je je weerstation op een ander apparaat aansluiten?
Tegenwoordig kun je veel weerstations verbinden met je computer, tablet of smartphone. Zo krijg je via speciale software of een app nog meer inzicht in de meetgegevens. Je kunt bijvoorbeeld de historische gegevens over temperatuur of neerslag inzien.
Een weerstation kan de volgende multimedia-aansluitingen hebben:

Extra functies op je weerstation
Sommige weerstations zijn uitgerust met extra functies, die het gebruik nog leuker of gemakkelijker maken. Bij het vinden van een geschikt weerstation kun je hier alvast over nadenken. Welke functies zijn voor jou onmisbaar?
(Radiogestuurde) klok
De meeste weerstations laten niet alleen gegevens over het weer zien, maar vertellen je ook hoe laat het is. Radiogestuurde weerstations zijn vaak voorzien van een radiogestuurde klok. Deze ontvangen het DCF-tijdssignaal vanuit de atoomklok in Frankfurt, zodat je altijd op de hoogte bent van een nauwkeurige tijdweergave.
Zonsopkomst
Op sommige weerstations kun je precies zien hoe laat de zon opkomt. Handig als je 's ochtends na zonsopkomst graag een rondje gaat wandelen of hardlopen!
Maanstand
Nog een functie is een weergave van de maanstand. Door middel van een grafische weergave van de maan kun je precies zien of het al bijna volle maan is. De stand van de maan wordt meestal weergegeven door middel van een cirkel. Die wordt 'ingekleurd' naar de grootte van de maan op dat moment. Zo kun je de stand helemaal volgen, van nieuwe maan tot volle maan.
Wekker
Wil jij je weerstation graag op je nachtkastje zetten, zodat je 's morgens meteen kunt zien wat voor weer het wordt? Dan vind je het misschien handig dat je hem ook meteen als wekker kunt gebruiken. Als een weerstation geschikt is als wekker, beschikt dit in veel gevallen ook over een snooze-functie om het alarm een paar minuten te kunnen uitstellen.
Alarm
Op sommige weerstations kun je een alarm instellen voor een bepaalde meteorologische waarde. Dat kan bijvoorbeeld een temperatuuralarm zijn. Je kunt dan een alarm instellen voor een bepaalde minimale of maximale temperatuur, zodat je vanzelf een seintje krijgt als die bereikt wordt. Als je bijvoorbeeld in de land- of tuinbouw werkt, kan het ook handig zijn om een vorstalarm te kunnen instellen.
Hoe vind ik een geschikte sensor voor mijn weerstation?
Op sommige weerstations kun je meerdere sensoren aansluiten, zodat je bijvoorbeeld de temperatuur voor en achter je huis kunt meten. Maar hoe vind je nu een sensor die geschikt is voor jouw weerstation? Dat is heel eenvoudig!
Het vinden van een passende sensor, kun je als volgt aanpakken. Ga naar het menu met sensoren en kies het merk van je weerstation. Vervolgens vind je aan de zijkant van de pagina een filter, waarmee je jouw weerstation kunt selecteren. Zo vind je gemakkelijk alle sensoren die je op jouw weerstation kunt aansluiten.
Staat de sensor die je nodig hebt er niet bij? Neem dan contact op met de klantenservice en informeer naar de mogelijkheden.
