Galileo thermometers

De welbekende wetenschapper Galileo Galilei was niet alleen bekend om zijn bijdragen aan de astronomie, maar tevens om een eigenzinnige thermometer. Hoewel deze thermometer vernoemd is naar de Italiaanse wetenschapper, is hij niet door hemzelf uitgevonden. De zogeheten Galileo-thermometer werd uitgevonden door een groep academici en technici met de naam Accademia del Cimento of Florence. Read more

Related categories (5)

Het principe van de Galilei-thermometer


Hoewel de Galileo-thermometer dus wel vernoemd is naar Galileo Galilei, heeft hij hem zelf niet uitgevonden. Galilei heeft echter wel het principe ontdekt, waarop deze thermometer gebaseerd is. Dit principe is het feit dat de dichtheid van een vloeistof verandert in verhouding tot de temperatuur. Op basis van dit principe bedacht Galilei de 'thermoscoop'.

Kleurrijk aanbod Galileo-thermometers


Een Galileo-thermometer bestaat uit een gesloten glazen buis met daarin vloeibare koolwaterstof en verschillende, met gekleurde vloeistof gevulde, glazen belletjes. Aan de onderkant van deze belletjes zijn metalen plaatjes bevestigd met daarop de temperatuur in graden Celsius. Naargelang de temperatuur stijgt of daalt, beginnen deze belletjes zich in overeenstemming daarmee te bewegen, zodat je de temperatuur kunt aflezen.